聖誕再遊廈門 DAY 4~集美學村

黎到行程最後一日,緊係抓緊時間去埋最後一個景點"集美學村",地點近廈門北火車站,遊覽完可直接到火車站。學村係由陳嘉庚先生創辦,內有幼兒園、小學、中學、大學及居民生活區,建築各具特色,係一個好值得遊覽既地方。

CHECKOUT後攞埋行李就直接坐的士到"龍舟池",端午節時,哩度會舉辦龍舟比賽,健兒會係比賽前一兩個月在此加緊練習,到時應該會好熱鬧~

原本打算攞住行李係附近行下,途經有位大叔遊說坐車遊覽學村,本想拒絕,但經議價後同考慮到要攞住行李,就同意坐大叔既車,4個大人加一個小行李喼同大背包,真係啱啱好坐得落。

這是陳嘉庚先生故居,由於沒有買票入內,只在門口影下相~

img_1507

行過對面,黎到歸來堂和陳嘉庚先生銅像~

之後再到嘉庚公園~

這是陳嘉庚紀念館,主要介紹陳嘉庚先生既生平事跡~

最後再遠晀集美中學既道南樓~

img_1510

這是南薰樓係學村裏造型最特別既建築~

img_1582

之前夜晚路經集美學村,遠望夜景都好靚好吸引,希望下次有機會試下夜遊哩度啦~

大叔服務態度很好,幫我地影相外,還簡單介紹各個景點,最後還車我地到附近既萬達廣場午餐~很滿意他的服務呢~

img_1587

廣場對面就係集美大學,同集美中學差太遠了吧,好似好耐都冇維修咁 =.=

img_1588

係商場內食返個豐富午餐就坐火車了~這餐館味道都唔錯,但好多食物對我黎講太辣了>< 最後仲要係對面既甜品舖買多個芋圓甜品上火車食,大滿足:P

總括今次既旅程,有得睇,有得食,有得買,好充實,同行朋友都好滿意行程,有機會可以再黎多次!

聖誕再遊廈門 DAY 1

聖誕再遊廈門 DAY 2

聖誕再遊廈門 DAY 3

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s