聖誕再遊廈門 DAY 3~金門~莒光樓~建功嶼

“金門"其實上次已經想到此一遊了,可惜時間唔夠,唯有放棄。今次再黎廈門,一定要把金門列入行程內,出發前已係網上申請了台証,帶備PASSPORT,準備出發!

由於即日來回,我地就計劃坐早船到金門及尾班船回廈門,務求玩到盡。8點半左右到達五通碼頭,買了9點半船票,雖然每隔30分鐘便有一航班,但開航前30分鐘就會停止辦理登船手續,而且廈門塞車情況嚴重,所以要預多點時間到碼頭購票。

以下係當日到金門即時班表:

http://port.kinmen.gov.tw/realtimeshow2.php?ctNode=251&idPath=214_244_251

以下係當日回廈門即時班表:

http://port.kinmen.gov.tw/realtimeshow1.php?ctNode=252&idPath=214_244

準備登船~今日超好天呀~藍天白雲~

大約半小時船程就到金門,一落船就見返繁體字~感覺好親切哦~~

過完海關, 拿了小册子及金門地圖,再計劃一下行程先出發。金門巴士路線唔多,班次又唔密,四人行既我地,起初有諗過包架"小黃"即係的士玩半天,但感覺價錢不太化算,每小時400台幣,而巴士單程只需12台幣,想去既景點又唔多,最後打消了此念頭,抱住玩得幾多得幾多既心態開始行程。

係碼頭換好台幣後,就到對面巴士站搭車入市內,當我地猶豫緊坐邊架巴士時,旁邊既大叔好主動咁問我地想去邊,然後教我地坐巴士(7、7A或7B)便可到金城車站,又問下我地係邊度黎等等…..閒談左幾句。

上車時先發現可用悠遊咭,可惜忘了帶,不然就方便很多了。大約15分鐘車程便到逹金城車站,落車後大叔指著客務中心及告訴我地如有問題可到此查詢,好友善呀!台灣人總是比較健談同熱心助人! 十分感激!

車站後方就係郵局,急不及待把寫好既土樓POSTCARD寄出~

經過後浦的模範街~

再到邱良功母節孝坊,此彩衣母獅被當地居民視為守護神呢~

本想試下網上大家推介"蚵嗲之家"既炸蚵爹,可惜營業時間係下午2點半,無機會試食了 ><

img_1288

唯有轉到對面大街~睇下有乜好食~~

img_1291

諗住食蚵仔面線,但老闆娘說今天沒有蚵仔,只好食廣東粥 。初時以為同香港既粥差不多,但原來有點不同,食落係無米粒的,因已把米磨成米槳~大家不妨黎試下 XD

食飽後,沿著小册子介紹既景點順序行~還見到舊式藥房~

img_1623

穿過哩條小巷,就會到奎閣(這是祭祀魁星的樓閣),因牌坊太小,睇唔到而兜左個大圈先到=.=陳詩吟洋樓雖在旁邊,可惜現正維修中~

好多人都話黎到金門要買鋼刀,但甚少落廚既我自然對鋼刀興趣不大:P

img_1307

之後再坐巴士(3、 6或6A) 到金門必去既地方"莒光樓",由於無留意車內既顯示屏,而且無人上落車而不停飛站,因而錯過了莒光樓站,果刻突然感到不知所措,幸好得到車上婦人及老婆婆熱心幫助,告訴我地這巴士係循環線黎,之後會返回莒光樓站,就係咁我地就坐左一圈,好采都係20分鐘左右,終於回到莒光樓站了~

img_1313

走到最高層可眺望金門美景, 大廳內有多媒體放映室,大家可藉由影片了解金門的文化及風土民情。

之後再到"建功嶼",因莒光樓並沒有巴士直到建功嶼,所以只能回到金城車站,再轉巴士7A。

在車站旁既"喫茶舖"買了這杯茶解渴,飲品可免費加椰果或珍珠之餘,份量仲好多呢,良心企業呀~

img_1355

到建功嶼應在"廷平郡王祠"站落車~

到站落車後,遠眺可見海水還未完全退去~所以到建功嶼時,要記住到以下網址睇下潮退及上島時間~

http://tour.kinmen.gov.tw/Chinese/tide.aspx?n=10325

見對面既"廷平郡王祠"幾特別,就逛逛吧~竟然有"I 心U" XD

影返個全景先~

img_1659

沿著石路走,可走到出面既小島,該島總面積約有500平方公尺,大約半小時可參觀完整個小島。當海水未完全退去時,要踩住石仔走過對面呢~

但漲潮時,建功嶼就變成了海上孤立的小島。

在清末民初時期,據說當地百姓將一些末期痲瘋病患移入島內,任其自生減,故亦稱"痳瘋島",致人人聞之卻步。之後國軍在此建立據點,建功嶼曾為金門軍事上的前哨站(即向敵軍所在方向派出的警戒小分隊)。島上現存五個碉堡,另外還有瞭望哨、廚房、電台室、政戰室、營舍等。

還有鄭成功石像及其征臺路線圖~

石像面對著一望無際既大海~

img_1720

係時候回程了,為免買唔到回程船票,所以早點回到碼頭,買了最後一班船票(5:30PM)回廈門,咁就可以多點時間到手信店逛下啦~

其實金門景點很多,一天真的走不完,如大家逗留多幾天,可考慮購買二日券、一日券或半日券乘坐金門觀光公車遊覽整個金門,大致分為四條路線,詳情可到以下網址詳閱:

http://www.taiwantrip.com.tw/tickets/49?x=5&y=2

p1180296

回到廈門,朋友約了到"壹頭牛"打邊爐食牛宴,一踏入餐廳就見到廚師不停手地切牛肉~推介大家食牛丸~真係好彈牙~其他就不過不失啦~但價錢比香港平好多~~

page

食得太飽,到對面SM CITY商場行下消化下先,順便到WALMART睇下有乜好買~

p1180304

今次既戰利品~去旅行總愛買手信:P又係時候收拾行李準備明天回港了~

img_1491

聖誕再遊廈門 DAY 1

聖誕再遊廈門 DAY 2

聖誕再遊廈門 DAY 4

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s