澳門閒遊美食2天遊~巴黎人~大三巴~望廈山~二龍喉公園~東望洋燈塔

出發日期:25/3/2017-26/3/2017

船公司:TURBOJET

酒店:澳門新新酒店 (地址: 澳門司打口14號至16號)

行程如下:

DAY 1: 香港–>澳門(外港)->贏到粥->巴黎人->酒店

DAY2: 酒店->Isaac Toast & Coffee->大三巴->華一麵館->望廈山->二龍喉公園->東望洋燈塔->張記粥麵->澳門(外港)->香港難得好友邀請快閃澳門,雖然無特別景點想去,但為左食好野,再去都無所謂啦!

今次主要HEA遊,黎到澳門已經係晚餐時間,一出碼頭就坐巴士到媽閣廟附近既火鍋店"贏到粥"。上次試食過後就好掛住個卜卜蜆同WASABI手撕雞,可惜禽流感既關係,無新鮮雞入口,所以今次無緣食手撕雞,唯有等下次再食啦 ><

除左卜卜蜆,手打墨魚滑同蝦滑都好食呀! 提提大家黎之前最好先打電話訂枱,因為真係好FULL,WALK-IN可能要等好耐,同埋手撕雞都要預定架~~訂好曬黎到唔怕無位無得食啦!

食飽就到對面坐巴士到巴黎人影夜景,今次都係第一次黎,澳門酒店開得太快,唔黎一排已經開左好幾間新酒店了~~

老實講,個夜景影出黎真係幾靚,就幻想一下自己去左巴黎先啦 XD

IMG_2015

係巴黎人酒店快行一圈參觀下先,感覺上同其他新酒店差不多,有名店有賭場,都係吸引唔到我~

雨越黎越大,最後坐的士返酒店。今晚入住既酒店係新馬路附近,房間唔會太細又乾淨整齊,價錢合理,都值得考慮一下。

IMG_1710

第二日訓醒就出發去食食食啦,第一站去左韓國人氣店Isaac Toast & Coffee,叫左安格斯牛吐司、鮮蝦堡吐司,榛子朱古力、CAPPUCCINO,牛肉好JUICY,醬汁都好好味,飲品又有拉花,視覺同味覺都好滿足呀~~

每次路經大三巴總會影返張相留個紀念~

IMG_2022

第二站去左位於筷子基既"華一麵館",叫左肥牛北海道奶香芝士火鍋配煎麵、豚肉韓式泡菜火鍋配粟米麵、厚蝦多士。鐘意食芝士既朋友應該會鐘意哩個火鍋,配埋個脆卜卜既煎麵都幾特別,但粟米麵就遜色左啲,食落同普通既麵差唔多,唔係好食得出有粟米味,至於蝦多士,就比較鍾意個WASABI醬幾好味。

之後到附近既望廈山,山上有個公園再行上啲會有個炮台,食咁多野都要行下消化下 XD

IMG_2053

再坐松山纜車,車站就係二龍喉公園入口處,纜車來回都係葡幣$3! 好平呀! 雖然5分鐘都唔駛就到,但可以慳返啲力氣行上山~~

再往山上行會到東望洋燈塔,哩度係其中一個影婚紗照熱點。

為左早點返香港,個肚未餓又要食晚餐啦~~今次到位於三盞燈既"張記粥麵",去到餐廳大廚都未返工呢 XD 阿姐好好叫我地坐底睇下叫乜餸先,大家都唔太餓,就揀左個波士頓龍蝦雞煲同埋米通鯪魚球,雞煲會送埋生菜同蜆,賣相都唔錯呀~~食落仲越食越好味! 打埋邊爐仲正!!3百幾蚊就可以食到龍蝦,唔算太貴吧? 所以黎澳門有機會要去試下呀~~

雖然澳門唔係一個低消費既旅程,但勝在近香港又方便,就算即日來回都無問題,放假黎HEA下食下美食都幾好呀!

 

 

 

 

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.