聖誕再遊廈門 DAY 1~思明區

出發日期:24/12/2016-27/12/2016

行程如下:

DAY 1: 香港–>廈門北站–>酒店->思明區->酒店

DAY2: 酒店–>南靖土樓–>田螺坑土樓群->裕昌樓->塔下村->中山路步行街–>酒店

DAY3: 酒店–>金門–>後浦模範街->邱良功母節孝坊->奎閣->莒光樓->建功嶼->SM CITY商場–>酒店

DAY4: 酒店–>集美學村–>龍舟池->陳嘉庚先生故居-> 嘉庚公園->陳嘉庚紀念館->集美中學->萬達廣場->廈門北站–>香港

自今年復活節初遊廈門後,就對廈門評價很高了,一開始對哩個地方冇乜特別期待,但遊玩過竟然比想像中好很多,而且地方乾淨,治安感覺良好(相比其他大陸地方),所以趁住聖誕四日連假一行四人再遊廈門:P

如有興趣可參考返我初遊廈門既行程及經歷:~

~復活初遊廈門~ DAY 1

~復活初遊廈門~ DAY 2

~復活初遊廈門~ DAY 3

~復活初遊廈門~ DAY 4

由於朋友早上要返工,所以今次下午先出發,經過上次復活節過關既經驗,就預早左時間過關,點知到達落馬洲時,竟然唔駛點排隊就可以過關,同上次既經歷差別好大,最後早了成個鐘到左深圳北火車站。

順利安檢後,大家見有點肚餓,就試了"真功夫"既套餐,UM…味道一般,但求其食點東西醫下肚~

page2

準備上車,由於我地既車票係香港購買,所以應排紅色車票檢票通道~

入到車廂,睇到坐位前後都是大媽已心知不妙,說話既聲浪,感覺就像置身係街市內,經過3個幾鐘噪音折磨後,終於到達廈門北站了!!

出左火車站,立刻跳上的士出發到"廈門寶龍鉑爾曼大酒店"。沿途並沒有任何聖誕燈飾或佈置,但當踏入酒店大堂,終於感到有一點點過聖誕既氣氛了~~

房間環境都唔錯呀~

整理好行李後,就到麵包店會一會老朋友,同行既朋友都是第一次到麵包店呢~

p1180104

店裏還有聖誕小蛋糕呀~

dsc_5135

老朋友處理好麵包店既事情後,就帶我地去食晚飯~

途經街道兩旁還有燈飾點綴下~

走了大約20分鐘既路程,黎到哩間飯店~

img_1041

餐牌就高高掛在牆上任君選擇~

img_1042

朋友點了以下餸菜,其中"水煮三鮮"最為吸引,尤魚很鮮甜,食落有少少麻辣既感覺,底層仲有大量蔬菜,味道挺不錯呢~

page1

食飽飽,係時候返酒店訓覺,養精蓄銳,準備明天重點行程之一"南靖土樓一日遊"。

聖誕再遊廈門 DAY 2

聖誕再遊廈門 DAY 3

聖誕再遊廈門 DAY 4

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s