郵輪海上體驗假期 DAY 3 “海洋航行者號”

一早就比爸媽吵醒要執拾行李離船,當時只係早上6:00,好眼訓呢 >< 幸好一打開窗簾就見到個好靚既日出,心情突然好了起來,走到露台發現原來艘船已經駛到將軍澳了,很快就會返到啟德郵輪碼頭,意味著今次既旅程快將完結了。

泊了岸,忍唔住要拍下這維港景色,天氣很好呢!

DSC_7192

7:00AM左右,執拾好行李,CHECK過賬單無問題(如有問題8:00AM前要到DECK5櫃檯詢問),就到自助餐廳食個簡單早餐後才離船。如大家有太多行李需要托運,可在前一晚11:00PM前把行李放在艙房外並貼上綠色行李條,工作人員會幫你運走。

與親友閒談中,得知原來有很多乘客在早上五點多已經企係甲板上等待日出,由於周圍無山阻隔,所以日出睇得很清楚,很多人都拿著大機影相,聽到後真係好後悔沒有早起看日出,白白浪費了這個美好機會,唯有留待下次啦~~

自助餐廳旁有間美式扒房"CHOPS GRILLE",我諗好多人都會忽略了這間餐廳,而直接走進自助餐廳裏。

IMG_0549

準備離開,大家記得出示房咭,工作人員會SCAN大家既房咭確保所有乘客已離開。船公司會分時段安排每層乘客離開,雖然這不是強制性要按照船公司所編排的時間離船,但所有乘客必須在9:00AM前全部離開,以便他們準備下一批乘客上船,並在當天下午五六點左右離開出發到其他地方~

IMG_0550

經過走廊見到貨車把一箱箱食物運送到船上,準備下一個旅程~

IMG_0553

其實登船同坐飛機差不多,都係要過出入境處及海關。如有托運行李,過左海關後,就可按照牌號認領行李。郵輪碼頭有免費穿梭巴士到觀塘及鑽石山地鐵站,但車站距離有點遠。也有收費巴士到尖沙咀、太子及機鐵站等地方,的士也不少,所以不用擔心離開問題。

回程時,爸媽及阿叔阿嬸們都忍不住問我幾時會有另一艘郵輪,可見他們今次都玩得很開心,出身漁民既佢地,十多年沒有出海,唔知有冇令他們重拾當年出海既感覺呢? 😛

如大家真係有興趣上船遊玩,會建議大家選擇五日或以上既行程比較好點,因為可以到其他國家之餘還有足夠時間玩船上設施及睇SHOW。如到其他國家,登岸時可選擇自遊行或付款參與船公司既LOCAL TOUR。船公司每日都會派發"每日指南"列出當天全日既活動及表演時間,大家可根據自己既喜愛選擇活動。至於餐廳方面,雖然只有三間免費餐廳,但主餐廳每日既餐單都會有所不同,所以都唔怕會食到厭。

與上年相比,今次的服務及食物質素確實有點退步,唔知是否太多乘客既關係,但我覺得這艘郵輪都是值得來一趟的!

郵輪海上體驗假期 DAY 1

郵輪海上體驗假期 DAY 2

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s