~復活初遊廈門~ DAY 3~鼓浪嶼~中山路步行街

係酒店食過簡單早餐後,我地就坐的士到東渡郵輪碼頭向鼓浪嶼出發!由於近年太多旅客到鼓浪嶼了,為了方便島內居民,所以劃分了兩個碼頭到鼓浪嶼。旅客要到東渡郵輪碼頭(即廈門國際郵輪中心)上船,而居民就利用輪渡碼頭上船。

10:00am 左右到達碼頭,第一時間就飛奔去買船票,去到自助售票處,已經有好多人在排隊購票了….

IMG_0881

排左大約15分鐘左右,輪到我地買票了,鼓浪嶼島上有兩個供旅客駛用既碼頭 (三丘田碼頭來回船票係35蚊,內厝澳碼頭來回船票係50蚊),其實任何一個碼頭落船都可以,回程亦可選擇其中一個碼頭上船,所以我地揀了一個最快有船票既碼頭,輸入回鄉咭號碼後,都未能成功購票,原來哩啲售票機主要比內地居民購買,回鄉咭號碼是不受理的,所以只好去櫃檯排隊購票了~~

IMG_0882

雖然到鼓浪嶼既班次每20分鐘便有一班船,但因當日(星期日)實在太多人了,所以最快都要11:30am先可以上船,我地只好係郵輪碼頭內周圍逛逛啦~

登船20分鐘前就要排隊準備安檢~

IMG_0885

大家都算有秩序地排隊等待上船~

IMG_0893

約半個鐘既船程,就到內厝澳碼頭了~

一踏出碼頭,已經有好多人不停遊說我地請他們當導遊作環島遊。當然我地沒有理會,睇完地圖後決定路線,而且島上既路牌指示都很清晰,自己走不成問題。

另外,如大家有意參觀島上五大景點,可選購100蚊人仔既聯票(網上預訂只需90蚊人仔),景點包括:日光岩遊覽區(含日光岩與琴園)、菽莊花園(含鋼琴博物館)、皓月園、風琴博物館、國際刻字館。由於我地覺得景點門票不化算,所以決定在島上周圍逛逛食下野就算了~

IMG_0905

沿著海邊出發~

有海鮮食市~~”黎明海鮮大排檔” XD

話咁快就見到第一個景點”鼓浪石”,但我睇唔出哩個景點有什麼特別 😛

IMG_0911

沿途都有好多小販在街邊售賣這些飲品,但我冇勇氣一試。

IMG_0914

如走到攰了,大家可以選擇坐這些車子繼續環島遊~

IMG_0915

原本諗住舒舒服服坐係島上唯一一間四星酒店享用豐富既自助午餐(11:00-14:00),點知入到去餐廳視察過後,已經沒有什麼食物可選擇,所以只好放棄,轉食其他野~~不過,酒店內既環境都唔錯呢~~

最後揀了哩間餐廳醫肚~~味道一般,價錢略貴,可能是旅遊旺區吧~

我地路經了,菽莊花園、日光岩及皓月園。聽聞係日光岩睇日落係好靚的,大家有機會都可到此一遊。皓月園是為左紀念民族英雄鄭成功而建造的雕塑公園,遠遠都能睇到鄭成功巨大既雕像。其實市中心同鼓浪嶼既距離真係好近,鄭成功雕像既對面就係市中心了……

島上既步行街,感覺有點像”曾厝垵”,同樣有好多特色食市同埋店鋪比大家買手信~

到”赵小姐”試食了四款糕點後,就買了綠豆餡餅同埋蜜柚餡餅作為手信~

IMG_0957

睇到好多店鋪都話可以刹蚌取珠,當場睇住個阿姐開蚌,真係有十多粒珠仔在內,但我諗這不會是真的珍珠吧 =.=”

IMG_0988

沿途已經見到有好多對新人在拍婚照,而哩條街就有三、四對新人在拍照,可能哩度比較多歐陸式建築物,所以成為拍攝婚照既熱門地。

狗仔都隨處可見~~

兜了大半個島,回程時我地選了三丘田碼頭上船~~留意返5:50pm(冬季10月至5月)、6:50pm(夏季6月至9月)後既船只開往輪渡碼頭唔會再開往郵輪碼頭。

IMG_1017

天氣好~夕陽都特別靚~

IMG_1022

下一站”中山路步行街”,係碼頭排隊坐的士都要等成45分鐘先可上車~只因等車既人太多但車太少~

 

晚餐前,去到食街都係忍唔住要試下”賴皮鴨”同”蟹黃湯包”,賴皮鴨其實同片皮鴨既味道差不多,但個湯包皮薄又多汁,好正呀!!好想叫多啲黎食,但要留肚食法國餐呢~要忍忍了…..

行完街後,就到朋友係思明區開既法國餐廳”THE F.BISTRO”食晚飯~

先黎返杯紅酒、MOCKTAIL,點了鵝干沙律、羊架,同埋甜品心太軟。因為之前掃完街黎,唔太肚餓,所以試唔到太多野,唯有下次再黎試試其他美食~~

page5

鼓浪嶼船期表  http://www.glyylq.com/newsinfo.aspx?id=151

~復活初遊廈門~ DAY 1

~復活初遊廈門~ DAY 2

~復活初遊廈門~ DAY 4

廣告

發表迴響