旅遊日記

郵輪海上體驗假期 DAY 2 “海洋航行者號”

一覺訓醒就決定到主餐廳好好食個早餐後再周圍逛逛,主餐廳早上只開放DECK3,所以大家唔好走到其他樓層啦~

page4

從高處遠望內艙設計,其實都幾靚呀~

穿過位於DECK4既娛樂場,就會見到”GIOVANNI’S TABLE”這間意大利餐廳。

IMG_0264

然後走到DECK5,就會見到第三間免費餐廳”皇家大道咖啡廳”,這餐廳是提供24小時服務的,主要提供輕食如三文治、鬆餅、蛋糕、曲奇、咖啡或茶等,所以凌晨肚餓想食野都唔怕冇野食啦!

皇家大道上不定時都會有音樂及歌舞表現,有時間既話可坐在旁邊既酒吧慢慢欣賞~

再往前走就會見到好幾間免稅店,產品是以美金計算,每日都會有特定產品進行促銷,有時還可能會買到心頭號呢~

見天氣咁好,就去DECK5船頭既停機坪睇下海景~

IMG_8708

再到DECK4 船邊行下,旁邊有好幾張沙灘椅,就躺著吹吹海風,訓下晏覺都幾寫意~~

如大家想靜靜地睇書,又可以到DECK8既圖書館,主要提供英文書,中間既電腦係要另外付款先可以上網~

IMG_8365

或到DECK 11既健身中心對住無敵海景跑步~

健身中心隔離仲有個室內按摩浴池,怕曬既話可以選擇入黎浸浸消暑~

IMG_8721

1:00PM 又到LUNCH時間~

page5

食飽又攤下,SO RELAX~~

3:15PM 要到DECK3既冰上中心準備排隊睇 4:00PM 既溜冰表演,開SHOW前半小時已經可以入座,為左揀個靚位,就決定早點排隊入場,如前一天沒有攞飛既乘客也可排輪侯座位。

今次坐正中間,位置很好睇得好清楚,記得上年睇哩個SHOW時,不停哇哇哇咁叫,因為真係十分精彩,所以今次都唔可以錯過哩個SHOW。今年既SHOW雖然與上年的有點不同,但都好精彩,旁邊的爸媽都睇得目瞪口呆,讚口不絶,所以大家都唔好錯過哩個SHOW啦~

睇完溜冰SHOW,走到DECK13,見到C ALL STAR 既成員打緊籃球,旁邊仲圍住好多小FANS。籃球場對面就係玩攀岩既地方,迷你哥爾夫球場亦係籃球場旁邊。每天在指定時間(大約一小時)會提供攀岩及衝浪課程,所以想玩哩兩項活動就要留意時間表了。

緊接著係睇衝浪表演,表演者(即係教衝浪既導師)真係好識攪氣氛,滑浪時乘機把水撥向觀眾,嚇到旁邊既觀眾V娃鬼叫,有啲走唔切仲成身或半身濕了,好不狼狽,好彩我坐係角位,不受影響,中間既觀眾只好拿著毛巾睇SHOW了,哈哈哈哈~~

每餐相隔既時間不算太長,所以到了晩餐時間還不是太肚餓,但落船前的最後一晚一定要到主餐廳來~

page6

音樂突然響起,所有侍應放下手上既工作,廚房既幫廚及廚師都撥住餐巾走到樓梯位,有啲食客都好HIGH咁一齊撥著餐巾,然後其中一位職員致謝詞,希望大家能夠好好享受哩兩日既旅程,之後就唱左首”月亮代表我的心”既歌送比我地,最後仲有一位勁似PSY既侍應跳埋GANGNAM STYLE比我地睇,現場氣氛即時HIGH爆!!

7:30PM係DECK5既皇家大道上有夢工廠大遊行,小朋友們一定很喜歡。

興奮過後,就到泳池游下水,浸係按摩池內睇住戶外大電視007既電影感覺唔錯。

唔鐘意游水,可以到DECK12跑下步~

IMG_8403

打下乒乓球又得~

IMG_8415

轉個彎就有間50年代氣氛既美式餐廳”JOHNNY ROCKETS”,主要提供漢堡包和炸薯條等美式快餐。

玩到好攰,返到睡房,今晚有隻河馬等住我地呢~~

IMG_0548

郵輪海上體驗假期 DAY 1

郵輪海上體驗假期 DAY 3

 

 

 

 

廣告
<推薦閱讀>  【外遊登山】沒法登上頂峰的富士山登山體驗 (上)

發表迴響